Voćarstvo

Odvajkada je poznato da je jabuka izvanredno voće koje sadrži niz vrednih sastojaka kao što su vitamini, minerali, prirodni šećer i voćne kiseline koje su neophodne za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Bez jabuke se ne može zamisliti pravilna i izbalansirana ishrana. 

apple icon
red apples

Zasad jabuke preduzeća Per-Agro d.o.o. se prostire na površini od 40 ha. Nad celokupnom površinom voćnjaka postavljena je protivgradna mreža koja štiti plod od nepovoljnih vremenskih uslova. U voćnjaku je postavljen sistem za navodnjavanje kap-po-kap. Najzastupljenije sorte koje se gaje u našem voćnjaku su crveni delišes, zlatni delišes, greni smit, ajdared, jonagold i gala. U 2014. godini, voćnjak je dao rekordan rod od 3.000 tona jabuke. U 2018. godini planira se proširenje voćnjaka za još 30 ha.

Pored zasada jabuke, Per-Agro d.o.o. se bavi i uzgojem lešnika. Zasad lešnika se prostire na površini od 20 ha. Lešnik je ušao u doba pune zrelosti tako da se u narednim godinama očekuje maksimalan prinos.

Kao jedan od najzdravijih koštunjavih plodova sa brojnim nutritivnim vrednostima, lešnik opravdano zauzima visoku poziciju u čovekovoj ishrani, a njegova aroma neizostavna je u pripremanju namirnica slatkog ukusa.

Energetska vrnost 100 g svežih lešnika iznosi 628 kcal, odnosno 2629 кЈ. Od toga sadrži 61 % masti, 17 % ugljenih hidrata i 15 % proteina. Od minerala u lešniku se nalaze kalcijum (114 mg), magnezijum (163 mg), fosfor (290 mg), gvožđe (4,7 mg), cink (2,5 mg), bakar (1,8 mg), mangan (6 mg) i selen (2,4 mcg). Od vitamina lešnik sadrži vitamin C (6,3 mg), tiamin (0,6 mg), riboflavin (0,1 mg), niacin (1,8 mg), pantotensku kiselinu (1 mg), vitamin B6 (0,5 mg), kolin (45,6 mg), betain (0,4 mg), vitamin E (15 mg), folnu kiselinu (68 mcg) i vitamin K (14 mg). U 100 g lešnika ima 10 g dijetalnih vlakana i 92 mcg luteina + zeaksantina.